fabio's blog

SQL parancsok végrehajtása Access-ben

A DoCmd.RunSQL "SQL parancs" és a CurrentDb.Execute "SQL parancs" a számos lehetőség közül két egyszerű módja SQL parancsok kiadásának VBA környezetben.

A DoCmd.RunSQL az MS Access felhasználói felületén keresztül működik, ennek minden előnyével és hátrányával. A CurrentDb.Execute a háttérben futó adatbázis motort használja, a DAO (Datat Access Object) objektum model részeként.

MS Access MS SQL Server migráció

Ha bárkinek szüksége lenne megindokolni, hogy miért érdemes az MS Access felület mögötti adattárolást az MS SQL szerverre bízni, akkor néhány szempontot had említsek meg.

MS Access 2.0 adatbázis upgrade

Mostanában több érdeklődő is megtalált MS Access 2.0 adatbázisokkal kapcsolatban. 1995 óta foglalkozunk MS Access adatbázis fejlesztéssel, így elég sok tapasztalatot szereztünk menet közben.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az MS Access 2.0 elavult technológia. Támogatása már 1995-ben megszűnt. Az MS Access 2003-as verziója volt az utolsó, ami még meg tudta nyitni a 2.0-ás fájlokat, a jelenlegi verziók már nem tudják kezelni a fájlokban tárolt adatokat sem.

Ötletek unalmas céges blog megújításához

Manapság mindenkinek van egy (vagy több) blogja. Kereső optimalizálási szempontból egy nagyon jó és fontos eszköz lehet, ha rendszeresen bővítjük vállalkozásunk weboldalát blog bejegyzésekkel.

Azonban a kijózanító valóság, hogy a milliónyi blogból csak egy nagyon szűk réteg képes olvasótábort építeni magának. Ez akár rossz hírként is hangozhat, azonban tekinthetünk rá lehetőségként is: a vállalkozások döntő többsége alacsony hatásfokkal blogol. Tehát ha sikerül rátalálnunk a sikeres blogolás fortélyaira, akkor könnyebben a versenytársaink elé kerülhetünk.

A Google, a Yahoo és az MSN keresők összefognak

Korszakhatárt jelző bejelentés a keresők világából: a Google, a Yahoo és a Bing (Microsoft) is bejelentette, hogy közösen fogják támogatni a Google Sitemap protokolt.

A három piacvezető kereső támogatni fogja a Google Sitemap protokolját, ami 2005. júniusa óta érhető el. Ezáltal lehetővé válik a webmesterek számára, hogy weblapjaik tartalomjegyzékét eljuttathassák a keresők adatbázisába, és hogy ellenőrizzék, hogy az oldalak indexelését.
Forrás: CNET

Hogyan lehet egyedi ikonja weblapunknak? - avagy a favicon.ico-ról

Bizonyára sokan észrevették már, hogy a böngészőben elég sok weblapnak az alapértelmezett weblap ikon helyett egyéni ikonja van.

Mi magunk is elérhetjük, hogy egy weboldal egyedi saját ikonnal rendelkezzen, ha a weblap forráskódjában elhelyezzük az alábbi hivatkozást:

HTML szabványú oldal esetén:
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico">

XHTML szabványú weblap esetén:
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" />

Adattárolás Google módra - a kezdetek

Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói, saját maguk készítették el első tár rendszerüket. Az akkori winchesterek maximális tároló kapacitása 4 GB volt, ezekből 10 egységet helyeztek el ebben a Lego dobozban.

A Google egészen 1999-ig használta ezt a rendszert, amikor is a Stanford University-nek ajándékozták.

Az összeesküvés elméletek gyártóinak figyelmét szeretném felhívni, hogy a Stanford University központi épületének Gates csarnokában került kiállításra ez a darab is. (Igen. Arról a bizonyos Gates-ről van szó.)